Djelomični digital switching sustav s Li-Ion Ultra baterijom i Mass Combi Ultra uređajem za novu jedrilicu od 14m

Objavljeno u Sustavi
Djelomični digital switching sustav s Li-Ion Ultra baterijom i Mass Combi Ultra uređajem za novu jedrilicu od 16m

Komponente sustava

  • Mastervolt Mass Combi Ultra 24/3500-100 kombinirani inverter/punjač s ekstremno brzom transfer funkcijom, 2 ulaza, 2 izlaza, pomoćnim nezavisnim punjačem i MPPT solarnim regulatorom
  • Mastervolt MLI ultra 24/5000 Li-ion baterija s integriranim battery monitorom i upravaljnjem zaštitnim relejem
  • Mastervolt Mass GI 7 izolacijski transformator baziran na switching tehnologiji
  • Mastervolt Alpha 24/75 alternator s naprednim vanjskim Alpha Pro MB regulatorom
  • Mastervolt Digital DC 10x10A ulazno/izlazni modul za digitalno upravaljanje s 10 ulaza/izlaza sa po 10A svaki
  • Mastervolt Digital Input 4 ulazni modul digitalnog upravljanja za prekidače
  • Mastervolt MasterView System 10" touch ekran za potpuni nadzor i upravljanje energetskim sustavom na brodu
  • Magic 24/12-20 DC-DC konverter programiran kao punjač
  • Mastervolt Digital Distribution 500 digitalna sabirnica s ANL osiguračima

Srce sustava su Mass Combi Ultra uređaj i MLI Ultra baterija. Oboje su posljednja dostignuća na polju brodske energetike.
Mass Combi Ultra je kombinirani punjač/inverter koji ima dva ulaza, te dva izlaza. Prebacivanje među ulazima je potpuno automatsko prema prioritetima podešenim u softveru. Prebacivanje potrošača spojenih na inverter izlaza je u potpunosti neprimjetno te je u klasi UPS uređaja.
Combi Ultra također ima i potpuno neovisni pomoćni punjač za punjenje motorne baterije te solarni MPPT regulator nadopunjavanje baterija putem solarnih ćelija.

Mastervolt MLI baterija je bazirana na Li-Ion tehnologiji te sve prema svim karakteristikama puno bolja od svih baterija baziranih na olovnoj tehnologiji (tekuća, AGM, gel...); broj ciklusa, dubina pražnjenja, brzina punjenja, dugotrajnost, nepostojeći C-faktor itd.
Baterija u sebi ima integriran battery monitor koji nadzire napon, struju, kapacitet, te pamti povijest baterije. Postoje i kontakti za upravaljanje zaštitnim relejom koji je potreban zbog sigurnosti.

Punjenje tokom plovidbe osigrava Alpha 24/75 dodatni alternator koji puni samo Li-Ion bateriju. Punjenje tog alternatora regulira vanjski Alpha Pro MB regulator koji je u potpunosti Masterbus kompatibilan te regulira punjenje alternatora tako da se ponaša isto kao punjač.

MasterView System je centar energetskog sustava na brodu. Na njemu se nadzire energetski tok uređaja, može se pregledavati stanje baterija, punjenja, AC parametara te upravaljati Combi Ultra uređajem te trošilima putem digitalnog upravljanja.

Na 230V ulaz je postavljen Mass GI 7 izolacijski transformator baziran na switching tehnologiji, što omogućava da ima istu funkciju kao klasični transformator no koristi puno manje prostora te ima puno manju masu.
Također, u potpunosti je Masterbus kompatibilan te može nadzirati ulazni napon, struju i snagu.

Neki potrošači su digitalno upravljani preko Digital DC 10x10 modula, većinom svjetla tako da se dobiva jednostavno rješenje za dimming.
Tipkala za upravaljanje tim svjetlima su spojena na Digital Input module koji su postavljeni u blizini.

Veliki DC potrošači i punjenje su spojeni na Digital Distribution 500 modul koji služi kao negativna i pozitivna sabirnica te ima 4 ANL osigurača koji su digitalno nadzirani, te u slučaju izgaranja, klijent dobiva alarm.

Punjenje baterije za vinč se putem Magic DC-DC konvertra koji je programiran kao punjač, tako da se ta baterija puni kada se puni i servisna baterija, putem alternatora i/ili Combi uređaja.

Back to top