Inverterski sustav za restoran bez 230V mreže s intervalnim paljenjem generatora

Objavljeno u Sustavi
Inverterski sustav za restoran bez 230V mreže s intervalnim paljenjem generatora

Komponente sustava

  • Mastervolt Mass Combi 24/2500-60 kominirani punjač/inverter s automatskom transfer sklopkom
  • Mastervolt ChargeMaster 24/80-3 punjači
  • Mastervolt MVSV gel traction baterije
  • Mastershunt 500 battery monitor
  • Mastervolt MasterView Easy višenamjenski ekran na dodir
  • Mastervolt Combi interface sučelje za komunkaciju Combi uređaja s Masterbus mrežom

Ovaj sustav je projektiran za napajanje određenih uređaja u restoranu na udaljenom otoku koji nema pristup 230V mreži, ali postoji generator koji ima određene termine u danu kada se pali.
Kada generator radi, uređaji se trebaju napajati iz generatora te se baterije trebaju puniti. Kada generator ne radi, ureaji se trebaju napajati iz baterije preko invertera.
Generator se pali dva puta dnevno, sve skupa 10h, dok je pražnjenje 14h, s time da je noću manja potrošnja.

Osnova sustav je Mass Combi uređaj koji ima 2.5kw inverter i 60A punjenje, te automatsku transfer sklopku. Potrošači su spojeni na njegov izlaz.
Kada generator radi, tada Combi puni baterije te napajanje potrošače iz generatora. Kada generator prestane raditi, Combi se prebacuje u inverterski režim rada, te automatski prebacuje potrošače na svom izlazu na inverter. Za potrošače je transfer praktički neprimjetan.

Zbog malog vremena punjenja, dodana su još dva ChargeMaster 24/80 punjača, te sve skupa s Combi uređajem, baterije se pune ukupno s 220A, što je taman da se svaki dan uspiju napuniti do kraja u intervalima kada generator radi.

S obzirom da je sustav u pogonu svaki dan, u sustavu su Mastervolt MVSV 2V gel traction baterije, koje imaju izuzetno dug životni vijek koji je potreban na ovakvom sustavu zbog svakodnevnog korištenje.
Kapacitet je projektiran da se baterija svaki dan koristi u režimu 50-100% kapacieta, što omogućava da nema dubokih pražnjenja i dug životni vijek.

Za nadzor baterija se koristi MasterShunt 500 uređaj koji nadzire napon, struju, kapacitet, prostalo vrijeme na baterije te pamti potpunu povijest baterije kao što su ciklusi, duboka pražnjenja, naponski i strujni ekstremi, starost itd.

Pregled informacija sa Mastershunt 500 uređaja te ChargeMaster punjača i Combi uređaja se vrši na MaterView Easy touch panelu koji ima konfiguriranu Favorite stranicu s najbitnijim parametrima: Trenutni kapacitet baterije, Preostalo vrijeme rada, Napon, struja, Stanje ChargeMaster, stanje Mass Combi uređaja

Back to top