Latinsko Idro

Povratak baštini

Latinsko Idro

Kad su izumili latinsko jedro u 13. stoljeću – zaštitni znak Sredozemlja, pa onda i kornatskog identiteta – ljudi su mogli jedriti i protiv vjetra, a ne više samo uz njega.

Svake godine u povodu blagdana sv. Mihovila, zaštitnika murterske župe, održava se regata Latinsko idro. Start joj je uvijek u uvali Hramina, plovi se isključivo latinskim jedrom u tradicijskim brodovima raspoređenim u tri kategorije: leut, gajeta i kaić. Prilika je to da se obnove sjećanja na vrijeme kad su Murterini, kako bi došli do svojih prekomorskih posjeda na Kornatima i Modravama, na raspolaganju imali jedan od tipova tradicijskih brodica i vesla, odnosno u slučaju dobrog vjetra, latinsko jedro kao jedino pogonsko sredstvo. Zahvaljujući svojim brojnim posjedima na kopnu (Modrave) i na susjednom otočju (Kornat, Žut, Sit), drevni se zaštitni znak Sredozemlja – latinsko jedro – održao u Murteru dulje i ukorijenio dublje nego na ostalim otocima Jadrana. Poznato je da svako latinsko jedro nije jednako. Murtersko se razlikuje od ostalih po svom oštrom gornjem dijelu. Tako se lakše burtižavalo oko otočića u Murterskome moru. Po buri i levantu kretalo se u Kornate, a na Modrave po ranim jutarnjim bonacama. Zbog svojih su brojnih prekomorskih posjeda stari Murterini prvenstveno morali biti dobri mornari i pouzdani meteorolozi. Upravo zbog uspomene na vještinu predaka, te da se bogata baština koju su ostavili svojim potomcima ne bi posve zaboravila, prije deset godina ustanovila se regata Latinsko idro.

Latinsko Idro

Tijekom vremena regata se po broju plovila i natjecatelja razvila do mjere da je zahtijevala vlastitu organizacijsku udrugu te se osnovala Udruga Latinsko idro Murter-Betina, čiji je predsjednik Željko Jerat, suvlasnik i direktor Jarušice d.o.o.. Ove će godine startati jubilarna deseta regata, koja je u međuvremenu dobila status međunarodne manifestacije i postala prepoznatljiva i u ostalim zemljama Mediterana. Manifestacija Latinsko idro uvijek sadrži bogat kulturno-zabavno-edukativni program koji se od 2006. godine odvija unutar Tjedna latinskog idra. Upriličuju se razne radionice za mlade gdje im se demonstriraju pomorske vještine, zatim prigodna predavanja, izložbe, večeri zavičajne riječi u autentičnom ambijentu kornatske kuće, tradicionalna marenda od pečenih srdela na Staroj rivi... Završnica Tjedna sama je regata, koja se redovito i isključivo jedri težačkim rutama starih Murterina. Nagrade za najbolje (najvještije ili najbrže) natjecatelje po propozicijama moraju biti "izvorne, kojima se potiču temeljni ciljevi Latinskog idra – izvornost, mladost, iskustvo i čast". Tako su nagrade "idro, lantina, jarbul, veslo, timun, konopi..." Na regati su dobrodošli svi gosti, a u slučaju da nemaju latinsko jedro, mogu jedriti izvan konkurencije. Također je preporučljivo da svaka posada na brod primi djecu budući da regata ima i odgojni cilj.

Unatoč već pomalo potrošenoj sintagmi "Otoče, volim te!", ona bi se doslovno mogla prevesti i podvesti pod manifestaciju Latinsko idro. Zato jer na toj regati (čitaj: sedmodnevnom bogatom kulturno-zabavno-edukativnom događanju) nitko ne zarađuje. Svi daju i svi primaju izuzetno mnogo.

Galerija slika

Back to top